Tutorial Cover FF


Annyong! harini aku nak ajar macam mana nak buat cover FF(fanfiction) apa tu cover lihat gambar di atas?
itu Cover fanfiction aku.aku yang buat sendiri.Tuto ni banyak direq di Facebook! terutama
member kpop blogger.mereka ta habis-habis minta aku buat tuto pasal bende ni.
akhirnya aku mengalah! ok puas hati ? 

1.Korang crop gambar hero korang sama ada dekat gimp atau Photoshop .

2.Korang save gambar yang korang crop tu.pastikan ia dalam file 'png' 

3.Korang buka Mr google and cari background untuk Fan fic korang.apa-apa background lah.taman ke,angkasa ke,bintang ke, apake.and save gambar tu.

4.done? korang buka photoscape korang.and pergi ke halaman edited.


4.Korang  tarik gambar yang korang save tadi.ke bahagian edited
contoh background



5.lepastu korang cari kat bawah2 tu korang tekan'object'

5.and then ade tools kat bahagian kiri tepi sekali ada tool 'photo' korang tekan tu and
dia ada keluar option korang pilih yang atas sekali and pilih gambar yang korang crop tadi.


6.dia akan keluar korang klik 2 kali pada gambar yang korang upload tadi and dia ada keluar capacity kan?
yang tu ikut suka hati korang nak adjust.bila dah siap. korang save,kalau nak tambah perkataan tulis je apa-apa. 


7.contoh hasil :

contoh2 cover fan fic yang wana edit.! dont curi2 ye.sebab setiap gambar telah dikreditkan.!
and anda tak ada peluang untuk crop kredit itu,Watch out!










Senang je kan?

Tak faham tanya oke?




3 comments:

  1. Thank you, it is very useful to me.
    Cuba tengok saya punya, okay tak? Anyway, yang PRINCE OF KNIGHTS tu awak guna font apa ek? *kalau boleh reply dekat cbox.

    http://3.bp.blogspot.com/-f46MUB3ECXA/Tx1KMBCjjHI/AAAAAAAABJM/JQo3iUO-Qr0/s1600/FanFic%2527s%2BCover.jpg

    *masih baru dalam buat cover, tu sebab ada cacat sikit c:

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete


Shoutbox