Tutorial Hide Shoutbox

Annyong Haseyo! whuaa jelesnyew aku tengok Bella and Edward..kan best lao aku yang berada tempat Bella tu..he3 menyampah I..he3.. ok ok.. harini kita belajar cara-cara nak hide kan shoutbox tu.. bukan sorok2 ok..
atau dikenali sebagai shoutbox slide dari tepi.. ala yang korang tengok kat belogg2 orang tu... belogg wana pun ada tapi slide dari atas he3.. ok ok jgn merepek,, jom kita mula... !


  1. Page Element>add gadjet> HTML java script
  2. oooi apa lagi copy ler code ini          
     <style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:400px;
width:150px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('CODE ICON KORANG') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

CODE SHOUTBOX LERR.. LGI MAO TNYA KA?
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

  • ok ok yang warna merah tu korang adjust2 lah sikit takut nanti tersorok gambar tu.. nanti korang jugak yang susah asyik main auchak2 jew ngan shoutbox korang he3
  • ok ,kat mana nak cari icon shoutbox? boleh klik sini  icon ku, aku datang sekarang! 
  • yang warna pink tu korang masukkan code SHOUTMIX or Apa2 jenis chatox korang.. and then bila dah masukkn.. copy code yg bawah tu pulak lepastu save.. done^^

  

Shoutbox