Tutorial Edit Denim Template


Nampak tak gambar diatas?? itu lah denim template!!
ok tuto ni 90% by me,

ok ok jom kita start

First skali korang sign in blog korang and then
Page Element>EDIT HTML>
lepastu korang akan jumpa macam ni :

yang berwarna merah tu korang tekan! and akan jadi macam ni:
yang warna merah tu korang tick situ! jgn gatal2 tick mende lain! 

then kembali pada EDIT HTML>Tick widget and first2 sekali kita nak transparent kan header dye yang warna biru tu.
ok tekan f3 pada keyboard korang and search code ni 

/* Variable definitions   ====================

bawah code dia ada code macam ni kan?

<Variable name="headerBgColor" description="Page Header Background Color"           type="color" default="#336699" value="#336699"> <Variable name="headerTextColor" description="Page Header Text Color"           type="color" default="#ffffff" value="#ffffff"> <Variable name="headerCornersColor" description="Page Header Corners Color"           type="color" default="#528bc5" value="#528bc5">


korang DELETE!tao and ganti dengan code ini 

<Variable name="headerBgColor" description="Page Header Background Color"
           type="color" default="transparent" value="transparent">
 <Variable name="headerTextColor" description="Page Header Text Color"
           type="color" default="#ffffff" value="#ffffff">
 <Variable name="headerCornersColor" description="Page Header Corners Color"
           type="color" default="transparent" value="transparent">
lepastu korang punya blog jadi semua putih kan?? sekarang masa nak tambah background

ok korang tekan f3 search ini
body {


and then korang delete code yg dibaah dia sampai jumpa { and then ganti dengan code ini

background:$bgcolor;
Background-image:url(http://dl7.glitter-graphics.net/pub/126/126797ebst7frg0g.gif);
background-repeat: repeat;
background-position:Center center;
background-attachment:Fixed;
margin:0;
color:$textcolor;
font:x-small Georgia Serif;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: center;
}

*yang warna hijau tu korang letak url background korang kat photobucket banyak.!

and then save*takut hilang pulak
ta siap lagi kan?? 

nanti wana buat yang part II tunggu ok!

Tak faham?? bole tanya wana di facebook or shoutbox

No comments:

Post a Comment


Shoutbox